Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Радницима у српском здравству додељенo признањe које носи име руске милосрдне сестре

У Руском дому данас је одржана додела признања „Милосрдна сестра Дарја Коробкина“ за најбољу медицинску сестру – техничара из примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите.

Признање носи име по младој руској болничарки која се свесно одрекла лагодног живота и са својих 26 година самоиницијативно из Санкт-Петербурга дошла у Србију, најпре у Ваљево, а потом на Гучево, где се одиграла једна од најтежих битака Првог светског рата. Као припадник Дринске дивизије неговала је српске рањенике на првој линији фронта. Погинула је 1914. године на Еминим водама, на Гучеву.

Године радног стажа, искуство, пожртвованост, емпатија, искрена брига о пацијентима – били су неки од критеријума за доделу признања. Одлуком комисије признање „Милосрдна сестра Дарја Коробкина“ додељено је Слободанки Зелић из Одељења за трансплантацију клинике за хематологију Универзитетског клиничког центра Србије, Савети Бајић из Службе интензивног лечења и неге Опште болнице Кикинда и Радославу Светозаревићу из Службе кућне неге и лечења Дома здравља „др Љубинко Ђорђевић“ из Сврљига.

Догађајем, који је организовала Фондација „Заједно за осмех“ у сарадњи са Руском хуманитарном мисијом, српским одељењем Међународног јавног фонда јединства православних народа и Руским домом у Београду, жели да се оживи сећање на младу болничарку и укаже на значај медицинских сестара – техничара у Србији, који представљају неизоставну карику у мултидисциплинарном тиму.