Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Крагујевцу отворена изложба „Повратак генерала“

У Старој скупштини у Крагујевцу 3. октобра је у оквиру Октобарских свечаности отворена изложба „Повратак генерала“, посвећена доласку руских добровољаца у Србију 1876. године. Без обзира на то што је српска војска под руководством руског генерала Черњајева тада изгубила, интервенисање Руског царства у рат против Турака и победа над њима омогућили су стицање праве и међународно признате независности српске државе.
На званичном отварању изложбе присуствовали су директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, аутор изложбе, научни саветник Института за новију историју Србије и професор Филозофског факултета Универзитета у Београду др Алексеј Тимофејев, директор Института за славистику Руске академије наука др Константин Никифоров и проф. др Државног института за међународне односе у Москви при Министарству спољних послова РФ Јарослав Вишњаков.
На изложби су представљени материјали из фундуса Државног историјског музеја у Москви, фотографије, карте, литографије, илустрације и документа из приватне архиве генерала Михаила Черњајева, који је предводио српску војску у борбама против Турака, а крагујевачка публика имаће прилике да посети изложбу до краја месеца.
Током манифестације одржана је и промоција зборника научних радова са велике руско-српске историјске конференције одржане у част Андреја Шемјакина пре тачно годину дана у Крушевцу, такође посвећене годишњици доласка руског добровољачког покрета у Србију 1876. године.
Линк за зборник радова „Руски добровољци у Србији 1876“: