Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Сретен Јаковљевић о скривеној историји страдања Срба

У Руском дому синоћ је представљена књига новинара, публицисте, дугогодишњег члана Удружења новинара Србије Сретена Јаковљевића ,,Скривена историја – о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“.

Монументално дело је плод тридесетогодишњег рада Јаковљевића у архивама и библиотекама, али и разговора са непосредним сведоцима ратних догађаја тог периода. ,,У рату се заборављају судбине и страдања „малих“ људи, а њихове приче чине најверодостојнији мозаик истине о ратним ужасима. Овом књигом покушавамо многе скривене приче да отргнемо од заборава“, – истиче аутор.

Према његовим речима, књига је посебно актуелна с обзиром на данашњу ситуацију у региону када се врши ревизија историје, намерно сакрива истина о извршеном геноциду над Србима у Другом светском рату. У књизи се помињу 2950 лица као жртве усташког геноцида, комунистичких злочина, четничких освета, као и лица која су страдала као припадници партизанских и четничких јединица. Посебну вредност књизи даје први пут објављен податак о броју погинулих партизана, Немаца, усташа, Италијана и четника за време Битке на Неретви 1943.

На представљању књиге окупљенима су се обратили проф. др Мило Ломпар, историчар књижевности, професор Филолошког факултета у Београду, проф. Рајко Сарић, историчар и рецензент књиге, Зоран Палагош у име суиздавача књиге и академик Матија Бећковић који је том приликом истакао да је ово драгоцено дело велика задужбина српског народа, те да је непроценљива за откривање истине о ратним догађајима на простору НДХ.

Представљању ,,Скривене историје – о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“ у Руском дому присуствовао је и бивши председник Савезне Републике Југославије и премијер Србије др Војислав Коштуница.

Објављивање књиге помогли су Удружење Коњичана у Републици Српској, Eлектопривреда Републике Српске, манастир Тврдош, општине Гацко, Невесињe, Вишеград и Удружење новинара Србије.