Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

„Балкански дијалог“ у Руском дому

У Руском дому у Београду данас је отворен највећи научни и стручни форум, који окупља истакнуте стручњаке за питања балканског региона, али и њихове младе колеге. Одавно афирмисана, као платформа за свеобухватну дискусију и јачање културних и историјских веза између представника научне заједнице Русије и балканских земаља, програм „Балкански дијалог“ Фондације за подршку јавној дипломатији ,,А.М. Горчаков“ је више пута одржаван у Србији. Према речима организатора, његове учеснике ове године очекује садржајан програм на тему актуелних питања у области културе, образовања и друштвене сарадње.

Први дан ,,Балканског дијалога“ у Руском дому отворио је Леонид Драчевски, извршни директор Фондације за подршку јавној дипломатији ,,А.М. Горчаков“, др Миша Ђуркович, директор Института за европске студије и Јевгениј Баранов, директор Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

Јевгениј Баранов је у свом обраћању учесницима ,,Балканског дијалога“ истакао да Руски дом није случајно изабран за место одржавања форума. Сама суштина која је у основи „Балканског дијалога“  складна је са мисијом Руског дома као платформе за слободну и отворену дискусију.

„Добро је што сте сви овде. Посебно је значајно учешће младих стручњака на овом форуму. Прилика да се отворено говори о ономе што се данас дешава актуелнија је него икад.” Баранов је том приликом скренуо пажњу на чињеницу да руска заједница деценијама није обраћала пажњу на упозорења стручњака за Балкан о процесима који се одвијају у региону, а која су често била кључна за Русију и свет, те изразио наду да ће се у данашњој ситуацији гласови и мишљења учесника овог форума чути.