Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Српско срце рањеној Славеносербији

У препуној сали Руског дома у Београду данас је одржан концерт „Српско срце рањеној Славеносербији“. Концерт уз учешће српских и руских извођача и музичких ансамбала организовало је Удружења православних жена Србије под покровом Русије уз подршку Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Руског дома, Удружења „Славјаносербија“ и регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, афирмисане невладине руске организације, која већ дужи низ година пружа хуманитарну помоћ страдалима у социјалним, националним, религиозним и војним конфликтима.
Према речима Биљане Живковић, председнице Удружења православних жена Србије за одржавање хуманитарног концерта је одабран управо данашњи дан, када цео православни свет слави велики празник – Покров Пресвете Богородице који штити страдалнике од невоља и недаћа.
О значају овог догађаја говорио је и Бранислав Нешић, руководилац регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану, истакавши да је сада посебно важно удружити снаге за помоћ житељима територија које су захваћене ратним дејствима.
Присутнима се путем видео везе обратила и саветница руководиоца Луганске Народне Републике Ана Сорока која је описала веома тешку социјално-хуманитарну ситуацију у овом крају, нагласивши да је на подручју Луганске Народне Републике погинуло више од три хиљаде људи, међу којима је и доста деце. Она је изразила дубоку захвалност српском народу на жељи да помогне и пожелела свима, оно што је тренутно највредније – мирно небо над главом.
Хуманитарном концерту у Руском дому присуствовао је Изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, заменик министра иностраних послова Руске Федерације Александар Грушко и амбасадори Руске Федерације у земљама Балканског региона.
Дугим аплаузом, стојећи, публика је поздравила учеснике овог хуманитарног догађаја.
Подсетимо, маја ове године у Руском дому одржан је хуманитарни концерт у знак подршке деци са Донбаса. Догађај је изазвао велико интересовање српске јавности, а прикупљена средства су потрошена на куповину инкубатора за превремено рођену децу који је уз помоћ Руске хуманитарне мисије испоручен Институту за мајку и дете у граду Горловка у Доњецкој Народној Републици.