Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому одржана конференција координатора „Бесмртног пука“

У Руском дому је 19. октобра одржана конференција координатора покрета „Бесмртни пук“,  која је окупила његове представнике из више крајева Србије, чланове локалних организација ветерана, српско-руских друштава пријатељстава, патриотских и волонтерских покрета, као и њихове колеге из Словеније. Основна тема дискусије учесника скупа била је одржавање шетње „Бесмртног пука“ у Србији у наредној години. Кроз садржајан и конструктиван дијалог, а како би унапредили његову организацију, присутни су разменили искуства одржавања овог догађаја у свом граду, дали предлоге за промоцију и омасовљавање ове манифестације.

Учеснике конференције у Руском дому поздравили су амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и директор Руског дома Јевгениј Баранов.

У свом обраћању присутнима руски амбасадор је истакао да је „Бесмртни пук“ иницијатива која је потекла из руског народа, па је стога као „народна “ стекла велику популарност и ван граница Русије. Томе у прилог говори и чињеница да су ове године лидерску позицију у броју учесника шетње од Београда преузели Ниш и Нови Сад, те да је упркос паузи од две године „Бесмртни пук“ окупио под својом заставом велики број градова не само у Србији, већ и региону. Он је посебно нагласио да у актуелним околностима ова манифестација добија још снажнију улогу у очувању историјског сећања, борби против фалсификације историјских чињеница Другог светског рата и борби против русофобије.

Констатовано је да је покрет „Бесмртни пук“ у Србији и региону попримио једну ширу димензију: он чува сећање на учеснике и страдале не само у Другом светском рату, већ и на заштитнике отаџбине у Првом светском рату и оне који су бранили Југославију од НАТО агресије 1999. године.

Директор Руског дома Јевгениј Баранов је том приликом изразио наду да ће овај скуп подстаћи стварање једног целовитог друштва истомишљеника који ће имати један заједнички циљ, а то је развој и напредак покрета „Бесмртни пук“ који је много више од друштвене акције.

На крају рада конференције формиран је организациони комитет и изабрани су његови регионални координатори.

Фото: Спутњик / Лола Ђорђевић Фото: Новостное агентство Sputnik / Лола Джорджевич