Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Српски ветерани одликовали медаљом амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка

У организацији Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца, у Руском дому је 7. новембра одржана свечаност поводом 110. година од ослобођења  Приштине. Свечаности су присуствовали бројни командири и ветерани који су бранили Косово током НАТО агресије 1999. године, полазници Војне академије и Војне гимназије.

Медаља Удружења је том приликом уручена амбасадору Русије у Србији Александру Боцан-Харченку за постојан став у борби за територијални интегритет Србије.  „Косово је исконски српски крај, то је Србија. Актуелни догађаји показују да свако има право да ту живи, али не смемо заборавити да је ово колевка и дедовина Срба. Овај историјски контекст је веома важан и има одлучујући значај данас, у време кризе у Украјини“, нагласио је руски амбасадор, подсетивши на руску подршку Србији у Првом балканском рату.

Међу награђенима су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, владика крушевачки Давид, генерал Љубиша Диковић, генерал Стојан Коњиковац. У име генерала Небојше Павковића, медаљу су примили његови рођаци. Постхумно је медаља додељена генералу Божидару Делићу.

Захвалнице, повеље и медаље додељене су и војним и полицијским ветеранима који су учествовали у ратним дешавањима деведесетих година и бранили Југославију током НАТО агресије.