Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Хор „Лучинушка“ је одувек био наш драги и жељени гост!

Ове године се навршило чак пола века од његовог оснивања, те је свечани концерт овог изузетног уметничког састава био од посебног значаја не само за његове чланове, али и за Руски дом. Хор је током година стекао верну публику, а она се те вечери захваљујући изложби „Песмом пишемо историју“ могла присетити развоја његовог стваралачког пута.
Жеља хора је од оснивања била да се укључи у образовни процес: кроз неговање музичке традиције словенских народа студенти су лакше и боље савладавали језик, културу и књижевност словенских народа, али се и развијала љубав према њима. Руководство Филолошког факултета Универзитета у Београду подржало је рад хора. Његов први наступ одржан је априла 1973. године на књижевном скупу, посвећеном руском драмском писцу Александру Островском. Почасно место руководиоца и диригента хора готово пола века заузимао је професор руског језика и историје руске културе Андреј Тарасјев. Управо захваљујући људима као што је Андреј Витаљевич Тарасјев, Србија је прожета духом руске културе.
Хор се напрестано развија и прима нове чланове, а чине га ученици гимназија, студенти, наставници и професори, међу којима је доста доктора наука. Тешко је побројати све наступе Лучинушке која се може похвалити бројним гостовањима у Србији и иностранству.
Хору „Лучинушка“ од срца желимо још много година постојања и да, као и до сада, шири границе љубави према богатој музичкој традицији словенских народа!