Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому представљен роман Марка Д. Марковића „У себи заточени“

У препуној галерији Руског дома са великим успехом одржано је представљање романа Марка Д. Марковића „У себи заточени“. Инспирисан идејама Достојевског, психолошки роман са руским јунацима добитник је прве награде на 6. Дринским књижевним сусретима и одличан пример како један савремени српски писац види и доживљава класичну руску културу.

Поред аутора, о књизи су говорили проф. др Илија Кајтез, новинарка и књижевница Неда Гаврић, преводилац и критичар Дајана Лазаревић, директор издавачке куће ,,АСоглас“ Дејан Спасојевић. Одломке из романа у преводу на руски језик читала је Софија Алемпијевић, преводилац. Модератор књижевне вечери била је Андђелка Роксандић Каблар. У музичком делу програма наступили су Маријана Несторовић (клавир), Ирена Спасојевић и Маша Роксандић (вокал).

Говорници су у својим излагањима истицали љубав према Русији, говорили о нераскидивом односу српске и руске културе, интересовању за дела руских класика у Србији и Републици Српској.

Захваљујемо се руској уметници Софији Јечиној на иницијативи да се књижевно вече одржи у Руском дому. Било нам је задовољство да будемо домаћини овог догађаја.