Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Поводом Дана државности Србије у Санкт Петербургу приказан филм о Николају Рајевском

У оквиру програма, посвећеног руско-српским историјским везама, а поводом Дана државности Србије, на ,,Ленфилму“ је 16. фебруара одржана специјална пројекција документарног филма ,,Звезда и смрт грофа Вронског. Српски гамбит“ са Милошем Биковићем у главној улози.

Након пројекције филма уследила је онлајн дискусија са сценаристом овог остварења, директором Руског дома у Београду Јевгенијем Барановим.

,,Звезда и смрт грофа Вронског. Српски гамбит“ је реконструкција биографије грофа Николаја Рајевског који је погинуо у Србији у борби са Турцима 20. августа 1876. Његово учешће у ратним дејствима и херојска погибија приказани су у широком историјском контексту руског добровољачког покрета. Филм је поред тога детаљно историјско истраживање тезе да је гроф Рајевски послужио Лаву Толстоју као прототип за лик Вронског у роману ,,Ана Карењина“.

„Постоје ствари које не можете да не урадите, а прича о Рајевском је једна од њих. Ово је прича о нашем односу, сложеном, компликованом, прича о ирационалности љубави и спремности да се жртвујемо у име те љубави “, рекао је Јевгениј Баранов.