Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Предавања полонисте Дмитрија Карнаухова: историјски концепти и њихов утицај на политику европских земаља

Развој основних праваца пољских историјских наратива, формирање односа Пољске према источним суседима и бившим поданицима Жечпосполите, сећања на изгубљено средњовековно царство и корени пољских месијанских размишљања – неке су од тема предавања једног од водећих руских полониста, доктора историје, професора на Новосибирском државном техничком универзитету Дмитрија Карнаухова, одржаних уз подршку Руског дома.

Дмитриј Карнаухов је 21. фебруара гостовао на Институту за европске студије у Београду, а том приликом је говорио о механизмима утицаја ових наизглед теоријских интелектуалних конструкција како на расположење политичких елита земље, тако и на политику коју те елите воде у региону – зашто Варшава активно и доследно води антируску политику и зашто је задуго до украјинске кризе наметнула ту политику остатку Европе и својим суседима? Зашто пољски политичари често намерно жртвују рационалне економске интересе антируским апстракцијама? Предавања Карнаухова одржана су 23. фебруара на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци и 28. фебруара у Архиву Војводине у Новом Саду.

Након излагања Карнаухова, уследила је дискусија, а београдски, бањалучки и новосадски студенти  су говорили о значају упоредног проучавања политике идентитета у источној Европи и на Балкану и развоју научне сарадње са руским стручњацима.

У оквиру посете Републици Српској Дмитриј Карнаухов се састао са ​министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељком Будимиром и ректором Универзитета у Бањој Луци проф. др Радославом Гајанином. Том приликом је разговарано о питањима проширења научне и образовне сарадње између Новосибирског државног техничког универзитета, Републике Српске и Универзитета у Бањој Луци.

Руски дом се захваљује колегама са Института за европске студије у Београду, Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци и Архиву Војводине на сарадњи!