Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

О Русији и свом завичају на руском језику

У Руском дому је на иницијативу Савеза српско-руског друштвеног дијалога „КОС“ из Александровца, по други пут одржана културно-образовна манифестација која окупља школе из свих крајева Србије у којима се учи руски језик и негује руска култура.

Овогодишња манифестација под називом „Отаџбина“ отворена је изложбом „Србија кроз објектив школа“, а у њеном оквиру свака школа од Раче до Грачанице представила је своје општине и градове. Изложбу је отворила виолинисткиња Татјана Олујић уз клавирску пратњу Драгана Илића. У наставку програма, на Великој сцени Руског дома одржана је смотра школа у којима се учи руски језик, а поред њених ученика који су се представили песмама и стиховима на српском и руском језику, програм свечаности увеличао је Црквени хор „Косовски божури“.

У завршници програма, учесницима свечаности уручене су Захвалнице Савеза српско-руског друштвеног дијалога „КОС“ и Руског дома. Том приликом додељене су и Повеље Регионалног удружења српско-руског пријатељства ,,Срем“ и Удружења добровољаца и потомака 1912-1918 заслужним институцијама и појединцима у области промоције руске културе.

Манифестацији су својим присуством подржали представници Амбасаде Русије у Србији, Канцеларије за Косово и Метохију и Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије.