Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Рад и поступање међународног кривичног суда у Хагу – тема округлог стола у Руском дому

На иницијативу Центра за обнову међународног права у Београду, у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ данас је одржан округли сто на тему међународно-правни аспекти одлуке кривичног суда у Хагу за покретање поступка против председника Руске Федерације Владимира Путина. Догађај је окупио еминентне адвокате, правне стручњаке, професоре и дипломате који су дискутовали о даљем смислу постојања међународног кривичног суда, његовим евентуалним будућим корацима, као и сврсисходности његовог признавања, с обзиром на то да је према њиховим речима он изневерио очекивања као правосудног органа који ће спроводити правду и примењивати исте стандарде према свима.

Уводним излагањем окупљенима се обратио амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан Харченко. Он је нагласио да је својом ,,одликом“ међународни кривични суд у Хагу показао своју потпуну некомпетентност и политизацију. ,,Такозвана оптужница против руског председника и Марије Лвове Белове, руског омбудсмана за права детета, је смешна, глупа и изван сваких разумних размишљања, сваког правног и политичког смисла и значаја. За нас она нема никаквих правних последица, нултог је значаја“, истакао је он. Руски амбасадор је такође подсетио да је питање политизације, напада и оптужби без икаквих разлога и правних основа добро познато и јасно људима у Србији јер се она са овим проблемима суочавала од 1993. године.

У раду округлог стола учествовали су Горан Петронијевић, адвокат, бранилац Радована Караџића пред Хашким трибуналом и председник Центра за обнову међународног права, Новица Пековић, председник Апелационог суда у Новом Саду у пензији и председник Управног одбора ЦОМПА, Тома Фила, доајен српске адвокатуре са дугогодишњим искуством из области међународног кривичног права, Бранко Лукић, адвокат са искуством у раду Хашког трибунала, бранилац генерала Ратка Младића, Томислав Вишњић, адвокат из Београда са великим искуством у иступању пред међународним кривичним судовима, бранилац више окривљених пред Хашким трибуналом, Владимир Кршљанин из Министарства спољних послова Србије, проф. др Бранко Ракић са Правог факултета у Београду, проф. др Бранислав Ристивојевић са Правног факултета у Новом Саду и проф. др Матијаж Зупанчић, Љубљана.

Учесници скупа су скренули пажњу на нарушавање и непоштовање међународног права и на апсурдно извртање читаве тезе, а као пример су наведене руске хуманитарне акције спашавања деце на Донбасу, измештања цивила из зоне ратних дејстава које Запад представља као њихов прогон и нарушавање правила ратовања, те су закључили да акт, који је био предмет данашњег окупљања, дисквалификује међународни кривични суд и оне људе који су у њему донели овакве одлуке.