Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руком дому представљена књига „Русија, Србија и нови светски поредак“

Синоћ је у Руском дому представљена књига социолога и публицисте Нешка Мадића „Русија, Србија и нови светски поредак“. Представљање је симболично уприличено уочи годишњице НАТО агресије на Југославију – трагедије која је показала однос присталица „новог светског поретка” према Србији и Русији.

Говорећи о књизи, аутор се осврнуо на двоструке аршине Сједињених Америчких Држава и њихових присталица, који настоје да одговорност за сукобе и причињене патње пребаце на жртве агресије, оптужујући их за геноцид и кршења људских права и демократије. Он је нагласио да западне елите доследно ограничавају слободе у сопственим земљама и на исти начин настоје да контролишу непокорне државе и овладају њиховим ресурсима. „Одбијање Русије да постане америчка колонија главни је разлог пораста русофобије на Западу, исто као што је неподчињавање Србије диктату „новог светског поретка“ довело до напада НАТО-а.“, мишљења је Мадић. Говорећи о повезаности агресије на СРЈ и подстицања украјинског сукоба од стране Запада, Нешко Мадић се посебно осврнуо на претњу „неолибералног фашизма“.

На представљању књиге говорио је и професор емеритус Универзитета у Нишу др Љубиша Митровић, који је истакао значај књиге у погледу одбране историјске истине.