Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому одржано предавање проф. др Рајка Блажића

Пројекцијом документарног филма „Записи једног вајара“ у Руском дому отворено је предавање вајара, др Рајка Блажића, редовног професора на Академији Српске православне цркве за уметност и консервацију. Филм прати обнову ћивота Светог Саве у манастиру Милешева, а посетиоци предавања су том приликом могли да се упознају са доста занимљивих детаља, везаних за пројекат обнове и чују интересантну причу зашто је Блажић своју уметничку слободу искористио тако што је на ћивот првог српског архиепископа и просветитеља уградио руски крст. Духовне и културне везе српског и руског народа биле су инспирација и за настанак меморијала „Вулкан ћирилице“ о коме је такође било речи.

Одржавањем предавања ,,на руској територији и српској земљи“ уметник је пружио подршку Русији у тренутку прогона од стране Европе, а његов позив о неприкључивању санкцијама Русији подржан је аплаузом присутних.

Блажић је говорио и о скулптури коју је посветио савременом борцу за слободу говора Џулијану Асанжу, а коју жели да поклони Русији.  Планирано је да скулптура која носи име „Слободни валови“, по Пушкиновој песми, привремено буде постављена на неки од универзитета у Србији.

На предавању је говорио и проректор Универзитета у Београду проф. др Ратко Ристић, који се осврнуо на актуелне политичке прилике, истакавши да исте снаге покушавају да отму Србији Косово и Метохију и наметну јој антируске санкције. Он је високо оценио стваралачки рад Блажића и истакао значај скулптуре Асанжа који је, као симбол борбе за слободну мисао, прогоњен од стране Запада.