Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

90 година Руског дома у Београду

Априла 2023. године навршило се 90 година од оснивања Руског дома у Београду. Отворен 1933. године уз подршку краља Александра I Карађорђевића и на иницијативу Руског комитета за културу, Руски дом – Цар Николај II постао је нови дом за Русе који су изгубили своју домовину услед трагичних догађаја 1917. године и огњиште духовног и културног живота на Балкану, које већ готово један век чува заједничку историју Србије и Русије.
Јубиларну годишњицу Руски центар за науку и културу ,,Руски дом“ обележио је репрезентативним културним догађајем, у чијем је оквиру отворена изложба о животу и раду руске емиграције у Краљевини СХС и делатности Руског дома у различитим периодима његовог постојања. У галеријском простору представљена је изложба архивске грађе, дигитализованог документарног материјала, уникатних предмета и уметничких дела из фондова водећих музеја Русије и Србије, приватних колекција. Поставку чине експонати из Државног историјског музеја у Москви, који су до 40-их година прошлог века чувани у спомен-музеју цара Николаја II у Београду, Војног музеја у Београду, Историјског архива Београда, Музеја у Белој Цркви, приватних колекција Александра Станковића, Владимира Пешића, Горана Вудраговића, Светлане Илић, породице Тарасјев, архива Руског научног института у Београду и Руског дома.
Изложбу су свечано отворили директорка Руског научног института Ирина Антанасијевић и признати колекционар дела руских сликара Владимир Пешић. Том приликом су у знак захвалности за помоћ и допринос у раду Руског научног института на пољу истраживања руске емиграције додељене плакете ове научне институције др Милани Живановић са Института за новију историју Србије и Александру Станковићу који је Институту уступио део заоставштине Константина Егера, официра Руске царске војске и првог професора сценског мачевања на Академији уметности у Београду.
Након отварања изложбе у сали ,,Фјодор Шаљапин“ уприличена је Свечана академија на којој су уручена одликовања и медаље Федералне агенције „Россотрудничество“ заслужним појединцима и институцијама – партнерима Руског дома. Медаља „Велики руски писац Фјодор Достојевски 1821-2021“ Министарства културе Руске Федерације уручена је филмском редитељу Емиру Кустурици за допринос у очувању и промоцији наслеђа руског писца Фјодора Достојевског. За иностраног члана Руске академије наука изабран је историчар, дипломата и академик Славенко Терзић. Свечаном обележавању годишњице придружила се и Пошта Србије, објавивши пригодно издање поштанских марака ,,90 година од оснивања Руског дома у Београду“. Први примерци марке уручени су руководиоцу Федералне агенције „Россотрудничество“ Јевгенију Примакову и Ксенији Баумгартен, унуци Василија Баумгартена, аутора пројекта зграде Руског дома, руског и југословенског архитекте, војног инжењера, генерала Беле армије и Југословенске краљевске војске.
Почасни гости свечаности, међу којима су били амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, званичници Русије, Србије и Републике Српске, представници руско-српских пословних структура, делатници у области науке, културе и уметности Русије и Србије уживали су у концертном програму Ирине Крутове, једне од најбољих руских вокалних уметница данашњице.