Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Редовно заседање Координационог савета руске дијаспоре у Републици Србији одржано у Руском дому

У оквиру посете Републици Србији, представници делегације Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације – сенатори Јелена Афанасјева, Владимир Кругли и Андреј Чернишов узели су учешће у првом делу заседања Координационог савета руске дијаспоре у Србији, одржаног 20. априла у Руском дому.

Том приликом је разговарано о актуелним питањима сарадње и спровођења пројеката уз учешће сународника, о проблемима промоције руског језика и издвајању квота за школовање деце руских сународника на високошколским установама у Србији. У оквиру заседања, спомен-медаља Министарства културе Руске Федерације „Велики руски писац Ф.М. Достојевски 1821-2021“ уручена је председници крушевачког удружења „Свеславица“ Ирини Миљковић. Програмом заседања обухваћен је и састанак представника руске дијаспоре са шефом Конзуларног одељења Амбасаде Русије у Србији Олесјом Шчербовом на коме је разговарано о пружању конзуларних услуга.

На иницијативу шефа делегације Савета Федерације Јелене Афанасјеве у Руском дому је организован брифинг, коме су присуствовали представници руских медија који раде у Србији. Чланови руске делегације су пренели своје утиске о посети Србији и говорили о резултатима одржаних састанака са представницима Скупштине Србије. Изнета је и иницијатива за одржавање у Србији у 2023. години конференције српских и руских градова побратима.