Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Санкт Петербургу одржан програм „Читамо Блокадну књигу“

Шести по реду едукативни програм „Читамо Блокадну књигу“ је ове године одржан од 24. до 30. априла у организацији Администрације Санкт Петербурга и Комитета за спољне односе града. Програм је у Санкт Петербургу окупио учеснике из 43 земље света, а Србију су на овом догађају представиле Светлана и Мила Кршљанин и Софија Мирић.

Учеснице програма су имале прилике да се упознају са историјом опсаде Лењинграда, разговарају са ратним ветеранима и преживелима у опсади, посете меморијални комплекс „Пут живота”, панорамски музеј „Пробој опсаде Лењинграда“ и Невско острво, где су се водиле најтеже битке које су довеле до пробијања блокаде. Млади су обишли историјска места Санкт Петербурга и Пискаровско меморијално гробље, где су положили венац на споменик ,,Мајка Отаџбина“ у знак сећања на погинуле у опкољеном граду.

У оквиру Програма организовани су и образовно-интерактивни садржаји: екскурзија „Пионири и хероји“ уз посету Музеју Зине Портнове, радионица „О рату у гратаж техници“, посета Руском музеју и упознавање са изложбом „Рат и мир“, конципираном у формату диптиха са приказом животне свакодневице у мирно и ратно време, као и ликовна радионица Руског центра за музејску педагогију и креативне иницијативе, посвећена првом споменику Петру I, подигнутом за његовог живота.