Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Свечани хуманитарни концерт ученика средњих школа са Косова и Метохије и из Београда одржан у Руском дому

У Руском дому је крајем протекле седмице, у присуству многобројне публике, одржан свечани хуманитарни концерт ученика средњих школа са Косова и Метохије и из Београда  „Васкршње даровање“. Догађај је организовао Одбор за верску наставу Архиепископије Београдско-карловачке, а у програму су учествовали ученици Музичке школе „Стеван Христић“ из места Станишор, општина Гњилане на Косову и Метохији, и њихови вршњаци из Београда – Балетске школе „Лујо Давичо“ и Економске школе „Нада Димић“. У свом обраћању присутнима Епископ новобрдски г. Иларион истакао је да је један од основних циљева концерта – одржавање практичног јединства верника, „живе црква, јер света земља дише у људима“. Он је изразио захвалност извођачима на њиховом труду, чији ће опипљив плод бити замена прозора и врата на кући вишечлане породице из Новог Брда на Косову и Метохији.

Организатор концерта, вероучитељ Предраг Ђукнић, подсетио је присутне да је Mузичка школа „Стеван Христић“ 1999. године протерана из Гњилана и да од тада ради у месту Станишор. Школу похађа преко 500 деце из околних српских енклава који овде проналазе одушак од живота у гету.

На одушевљење публике, ученици са Косова и Метохије и из Београда су у једном даху извели сложен програм који ме објединио рецитације, извођење народних и савремених руских песама, нумере класичног балета и народне игре.

Јавности се обратио и познати историчар, професор Милош Ковић, који је истакао трајни значај Косова и Метохије за српски народ и његову сталну жељу да одбрани свој национално огњиште.

Подршку ученицима дали су чланови култног хип хоп састава „Београдски синдикат”, који су на сцени Руског дома извели своју популарну нумеру „Догодине у Призрену”.