Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Предавање «Музика Другог светског рата»

Данас је у Руском дому поводом обележавања 78. годишњице Дана победе над фашизмом у Другом светском рату одржано предавање Јулије Казанцеве, доктора историје уметности, дипломиране пијанисткиње, лауреата међународних такмичења, професора на Московској филхармонији.
Предавању су присуствовали ученици виших разреда Руске школе при Амбасади Русије у Србији, средњошколци који похађају часове руског језика у Филолошкој гимназији у Београду и деца руски сународница.
Јулија је говорила о истакнутим руским композиторима и утицају Другог светског рата на њихово стваралаштво. Млади су том приликом сазнали како је стварана чувена Лењинградска симфонија број 7 Дмитрија Шостаковича и по чему се у погледу емоција разликују музичке композиције о рату Сергеја Прокофјева.
Да ли сте знали да је Лењинградска симфонија Дмитрија Шостаковича постала музички симбол непоколебљивости и храбрости бранилаца опкољеног града, да је премијерно изведена 9. августа 1942. године у Великој концертној дворани Лењинградске филхармоније током опсаде Лењинграда, те да је након лењинградске премијере изведена у Европи и Америци, а касније и емитована на радију широм света?
Кроз упознавање са свитом „1941.“, која је настала под утиском избијања рата из пера руског композитора, пијанисте и диригента Сергеја Прокофјева, млади су уочили основне разлике између симфоније и свите. Као и многи други уметници, Прокофјев је својим стваралаштвом одмах одговорио на страшне догађаје рата, пре свега, компонујући песме и маршеве за Совјетску војску.
Анализирајући фрагменте из различитих композиција, Јулија Казанцева се осврнула на разлику између музичких дела која су настала током рата и композиција ствараних непосредно након његовог завршетка, те моћ музике која често боље од речи комуницира са слушаоцима.