Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Руски дом у гостима на штанду основне школе „Синиша Јанић“ из Власотинца

Данас смо били у гостима на штанду основне школе „Синиша Јанић“ из Власотинца, која учествује на Међународном фестивалу мауке у Београду.

Школски тим, ученици и наставнички колектив заједно су припређили необични пројекат посвећен Лаву Толстоју.
У овом случају школа је сагледала Толстоја не само као највећег руског писца и представника класичне светске књижевности, већ и као мислиоца, који је велики део свог живота посветио педагошким радовима везаним за физику и математику. Математици се окретао често и у својим делима, те је математичке појмове користио за феноменалне афоризме. Лав Толстој је написао уџбеник „Аритметика“, који је укључивао и методику предавања основа математике. Пронашли смо електронску верзију „Аритметике“ Толстоја и предали смо је нашим пријатељима како би припремили штампано издање.

Школи „Синиша Јанић“ поклонили смо и посебно филателистичко издање са портретом Лава Толстоја и илустрованим ликом Ане Карењине, главне јунакиње истоименог романа. Специјално издање поштанских марака реализовано је у оквиру обележавања 145. годишњице доласка руских добровољаца у Србију и објављивању првог издања „Ане Карењине“ у сарадњи Поште Србије, Србијамарке и Руског дома. Још један историјски поклон био је аутограм и најлепше жеље које је школи „Синиша Јанић“ упутио Владимир Толстој, саветник председника Руске Федерације за културу.

У оквиру Фестивала науке школа „Синиша Јанић“ припремила је научни филм „Физика као бајка“ са титловима на руском језику. Аутор филма и редитељ је Славиша Шушулић, наставник српског језика и књижевности.