Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У част јубилеја Сергеја Рахмањинова

Ове године се навршило 150 година од рођења чувеног композитора и једног од симбола руске музике у свету Сергеја Рахмањинова. У Руском дому је овим поводом одржано неколико тематских манифестација, а јубилеј је обележен и синоћним концертом дела овог  истакнутог музичког ствараоца.

Догађај је организован на иницијативу дугогодишње професорке на катедри за камерну музику Факултета музичке уметности у Београду Људмиле Грос Поповић која је наступила пред београдском публиком у својству једног од извођача. Концерт је окупио изванредне музичаре, некадашње и актуелне студенте ФМУ, учеснике међународних музичких такмичења, активне извођаче у земљи и иностранству. На великој сцени Руског дома наступили су Милица Илић, клавир, Ксенија Агафонова, флаута и Милан Обрадовић, баритон. Публика је имала прилике да чује романсе Рахмањинова на текстове Фета, Бунина, Баљмонта, Мерешковског, Тјутчева и других руских аутора.

Вредно је помена да је једна од учесница концерта – млада Ксенија Агафонова из Русије након завршетка школовања у престижним музичким школама  „Гнесин“ и „Петар Чајковски“ у Москви одлучила да своје усавршавање настави у Србији, на Факултету музичке уметности у Београду, те студије комбинује са учешћем на локалним музичким такмичењима, где је у последње две године освојила прве награде.