Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому представљен роман о ,,путешествију“ сребрне чиније Фаберже

Синоћ је у Руском дому одржано представљање историјског романа „Ковш“ Пеђе Ристића. У роману је исприповедана сага нишке фамилије Аксентијевић, испреплетена са драматичном животном причом Руса Никите, избеглице. Главни лик романа је, међутим, вредан уметнички антиквитет ‒ ковш. Радња почиње у Царској Русији, у сам сутон царске династије, када уважени драгуљар Фаберже прави ову монументалну чинију за елитни царски пук. Током 20. века, премештан по европском континенту, ковш мења вредност и намену. Ова сага је и путопис који траје сто година, колико је ова гламурозна чинија учествовала у различитим феноменима и контрадикторностима.

О овом делу је поред аутора говорила и Марина Ђенадић, уредница књиге, као и Владимир Пешић, колекционар уметничких дела, који је направио посебан осврт на руску емиграцији у Србији 20-их година прошлог века и њен друштвени, образовни, културни и научни допринос развоју земље.

У музичком делу програма су изведене руске романсе и српске народне песме, а представљање романа је завршено потписивањем књига.