Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому представљене лепоте уметничког наслеђа Русије

У Галерији Руског дома 9. јуна отворена је изложба предмета примењене уметности „Лепоте уметничког наслеђа Русије“. У питању је поставка Високе школе народне уметности (академија) из Санкт Петербурга, коју чине уникатни експонати женских хаљина и предмети руске народне радиности, познати под називом ,,руска лакирана минијатура“.

Суптилног уметничког израза, одевни предмети за жене, филиграно декорисани свиленим и златним нитима, перлама, чипком и орнаменталним везом, дочаравају традиционално умеће израде женских хаљина, спретно укомбиновано са савременим приступима и методама. Начин израде је изузетно захтеван и постоји неколико техника, а нимало лак није ни посао на изради руске лакиране минијатуре на који се утроши и по неколико месеци до годину дана. Посетиоци изложбе могли су да виде богато декорисане украсне кутије за накит, иконе и пејзаже са сценама из породичног живота цара Николаја II и руског села, рађене према традицији старих мајстора с почетка 18. века.

Како би приближила српској публици уметничко наслеђе Русије, Висока школа народне уметности (академија) организовала је и мастер класове, те су 12. јуна одржане радионице из уметничке израде чипке и сликарства федоскинских лакираних минијатура, а за све заинтересоване данас ће бити одржан и мастер клас из веза.

Изложба „Лепоте уметничког наслеђа Русије“ отворена је у Галерији Руског дома до 17. јуна. Добро дошли!