Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Научници са Московског државног универзитета посетили Србију

У Србији је почетком јула боравила научна делегација Института за механику Московског државног универзитета ,,Ломоносов“. Руски дом је радо помогао организацију посете научника. Директор института, проф. др Дмитриј Георгијевски, заменик директора, проф. др Марат Досајев и предавачи – проф. др Николај Никитин и проф. др Јуриј Селиутски посетили су Машински факултет Универзитета у Београду, Машински факултет Универзитета у Новом Саду и Математички институт САНУ. У Србији су боравили на позив Српског друштва за механику ради учешћа на његовом 9. Међународном конгресу у Врњачкој Бањи од 5. до 7. јула.

Гости из Русије су на Машинском факултету у Београду одржали 3. јула предавање за младе истраживаче, те их упознали са радом института и својим научним областима: проф. Марат Досајев говорио је о принципима кретања робота у агресивним срединама, проф. Николај Никитин о методама мерења турбулентних токова, док је проф. Јуриј Сељуцки излагао о двоструком аеродинамичком клатну. Радове су представили и докторанди Машинског факултета.

Декан факултета, професор Владимир Поповић, истакао је значај развоја сарадње научника из наших земаља, подсетивши на допринос Руса стварању и развоју ,,Машинца“  –  први декан факултета био је академик, проф. др Владимир Формаковски, док је величанствено здање факултета изграђено по пројекту архитекте Григорија Самојлова.

Посета је закључена потписивањем уговора о сарадњи између Машинског факултета и Института за механику Московског државног универзитета. Проф. Георгијевски је том приликом истакао да је  важно да се сарадња што пре конкретизује кроз заједничке семинаре и пројекте, те да се утврде области у којима лабораторије две академске установе имају заједнички научни интерес.

На крају посете, чланови руске делегације су обишли лабораторије факултета и упознали се са радом аеротунела Машинског факултета.

Након садржајног програма на Машинском факултету, гости са Московског државног универзитета су посетили Руски дом, где је разговарано о могућим облицима сарадње научника из Србије и Русије.

Фото: Машински факултет Универзитета у Београду