Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому представљена књига „Заштита јединства Православне Цркве“ Диогениса Валаванидиса, директора Центра за заштиту хришћанског идентитета

Књига је посвећена теми која је изузетно болна за цео православни свет – упливу Цариградске патријаршије у црквену кризу у Украјини, која је довела до прекида евхаристијског општења Руске православне цркве са Васељенском патријаршијом.

Пореклом из породице Грка из Мале Азије, историјски веома блиско повезане са Цариградском патријаршијом, Диогенис Валаванидис је веома осетљив на неканонске поступке садашњег руководства Фанара. Он се у свом обраћању посебно задржао на дубоким коренима такве политике: одвајању савременог Запада од хришћанских основа Европе и горућој жељи цариградских јерараха да постану „православне папе“, те наметну своје поглаварство остатку помесних цркава, као и на дуготрајан скривен, али успешан рад америчких обавештајних служби у потчињавању контроле Васељенских патријараха. Аутор истиче да његова књига представља ,,болни вапај у циљу очувања јединства Православне цркве“.

На представљању књиге говорили су познати политиколози и публицисти др Јован Јанић и Александар Павић. О прогону канонске цркве и њених парохијана из прве руке је излагао председник друштва „Род” Драган Станојевић, који је дуже време живео у Украјини.

Вече је водила Весна Пешић, директорка издавачке куће „Пешић и синови“ у чијем је издању књига објављена.