Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

15. јула одржана је промоција књиге ,,Рус“ протојереја-ставрофора Дарка Ристова Ђога

🇷🇸У суботу, 15. јула одржана је промоција књиге ,,Рус“ протојереја-ставрофора Дарка Ристова Ђога о руско-украјинском црквеном питању.

Промоцијом књиге отворени су традиционални Дани породице Романов у Никшићу у организацији Општине Никшић и Епархије будимљанско-никшићке Српске православне цркве.

💬У свом поздравном писму организаторима и гостима скупа директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов осврнуо се на посебну љубав династије Романових према Србима и Црногорцима: ,,Романови су на Црну Гору гледали као на симбол непокорног српства, нису штедели средства за обнављање српских цркава и манастира. Њихово присуство се осећа свугде у Црној Гори, о чему је у једној од својих беседа посведочио и блаженопочивши митрополит Амфилохије. Погибија династије Романових, спасавајући српски народ, само је учврстила за век и векова посебне духовне односе два народа“, закључио је он.

Породица Романов задужила је црногорски народ пружајући несебичну помоћ у изградњи нових цркава, међу којима се посебно издваја централна саборна светиња у Никшићу – Храм Св. Василија Острошког. Помена је вредна и резиденција црногорског краља и Царев мост који се убраја у најлепше објекте ове врсте у Црној Гори, изграђен уз помоћ руског цара Александра III по коме је и добио име.

Представљању књиге присуствовао је амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников.


 

 

 
Фото: Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве / Епархия Будимлянско-Никшичская Сербской Православной Церкви

#Епархијабудимљансконикшићка Opština Nikšić Посольство России в Черногории / Ambasada Rusije u Crnoj Gori Евгений Баранов

#Россотрудничество #Rossotrudnichestvo #rsgov #РусскийДом #RussianHouse #РусскийДомБелград #РускиДомБеоград