Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Др Миша Ђурковић на међународном дискусионом клубу „Валдај“ у Москви

У оквиру учешћа на престижном међународном дискусионом клубу „Валдај“ у Москви, директор Института за европске студије у Београду др Миша Ђурковић говорио је 21. јула на панелу „Национални идентитет као облик геополитичке борбе”.

Др Ђурковић је упознао присутне са резултатима недавно одржане на Институту научне конференције о проблемима конструисања идентитета на постсовјетском и постјугословенском простору, посебно се осврнувши на праксу великих сила и корпорација да конструишу регионалне идентитете како би ослабиле друге нације и државе. Он је напоменуо да судбина српског и руског народа пружа богат материјал за овакве непријатељске акције великих западних сила.

„Употреба регионалних и квазинационалних идентитета који постоје на рубу ова два народа показала су се као веома успешан метод њиховог слабљења. Анализа овога важна је и за развијање контрамера“, истакао је политиколог. Он је приметио да се на Западу „сада такво резоновање сматра политички некоректним, пошто фондације који доминирају западном науком нису заинтересовани за проучавање ових процеса“.

Др Миша Ђурковић је такође говорио о резултатима проучавања аустроугарске изградње балканских нација и утицају на развој народа методама културне политике.

Руски дом је радо пружио подршку у организацији дискусије.