Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Учешће младих из Србије у научном палентолошком кампу РГО

🇷🇸У овогодишњем међународном научном палеонтолошком кампу „Парк из доба креде на Јужном Уралу“ у Оренбуршкој области Омладинског клуба Руског географског друштва учествовали су и млади са Географског факултета у Београду. Раду кампа су се придружили захваљујући програму „Нова генерација“ Федералне агенцијe „Россотрудничество“.
У ископавању фосила јединки које су настањивале ово подручје пре више од 65 милиона година учествовали су стручњаци у области геологије, екологије и палеонтологије Марија Букоња и Владимир Малинић. Ископавања су вршена под надзором научних радника са Палеонтолошког института Руске академије наука, Катедре за зоологију кичмењака Државног универзитета у Санкт Петербургу, професора Клуба младих геолога из Орска и других научно-истраживачких институција.
Поред теренских истраживања у месту Ижберда, на територији где су већ пронађени скелети плезиосауруса, мозасауруса, птеросауруса, зуби химера и оклопи корњача из доба креде, за учеснике кампа организована су предавања, екскурзије, посете музејима, као и резервату коња где је брижно обнoвљена популација дивљих коња Пржевалског, који су последњих 70 година били на ивици изумирања.
Како је изгледао боравак младих палеонтолога у Русији погледајте на снимку👇