Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Московски синодални хор наступио у Србији у оквиру Дана духовне културе Русије

🇷🇸Московски синодални хор (уметнички руководилац, заслужни уметник Русије Алексеј Пузаков) наступио је 28. јула у Градској кући у Суботици. Наступ је одржан под диригентском палицом Михаила Котелникова који је том приликом премијерно представио своје дело «Ядый мою плоть». Публика је овацијама поздравила наступ овог хорског колектива.
Сутрадан, 29. јула, Синодални хор је наступио у Београду, где је извео ремек дела руске духовне музике. На програму су биле композиције Петра Чајковског, Георгија Свиридова, Павла Чеснокова, Александра Гречанинова, Александра Касталског, митрополита Илариона (Алфејева) и других.
У част 150 година од рођења Сергеја Рахмањинова, чија се годишњица обележава широм света, Московски синодални хор је пред српском публиком извео дело «Приидите поклонимся» овог великог руског композитора. На програму су биле и српске песме „Тамо далеко“ и „Вера вечна“. Концерт је одржан у највећем храму на Балкану и једном од највећих саборних храмова на свету – Храму Светог Саве.
Концерти Московског синодалног хора одржани су у Србији уз подршку Министарства културе Руске Федерације и поклон су Амбасаде Русије у Србији и Руског дома српским слушаоцима. Наступ руског уметничког колектива добио је позитивне критике високих представника Српске православне цркве и поштовалаца православне духовне музике.
Извор фотографија: Војводина уживо, Храм Светог Саве