Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Делегати Руског дома на Форсајт заседању у Нижњем Новгороду

Завршена је још једна у низу манифестација програма „Нова генерација“. Крајем августа, на Корпоративном универзитету Владе Нижњеновгородске области одржано је Форсајт заседање младих лидера из иностранства „Мој град будућности је град одрживог развоја“. У раду заседања учествовали су и делегати Руског дома Јелена Караћ и Татјана Тешић из Србије и Срђан Благојевић из Босне и Херцеговине.

Била је ово прилика за разговор о питањима јачања побратимских веза, размену искустава у области урбане инфраструктуре, образовања, спорта, културе, рада омладинских организација, те генерисање нових идеја у области међународне међуопштинске сарадња градова учесника. Програм заседања био је осмишљен као својеврсна припрема за Светски фестивал младих који ће бити одржан у марту 2024. Првог дана заседања, на панел дискусији „Најбоље праксе у области омладинске политике” говорила је Јелена Караћ. Она је представила Омладински савез удружења „ОПЕНС” као пример добре праксе у области омладинске политике у Новом Саду, иначе граду побратиму Нижњег Новгорода.

У оквиру програма заседања одржане су радионице о развоју концепата за пројекте из области сарадње младих, образовања, културе и спорта и дискусије у центрима за младе „Висота” и „Молодой Нижний“.

Делегати су имали прилике да се упознају са знаменитостима Нижњег Новгорода, посете Нижњеновгородски кремљ, а дуж Волге спусте бродом у Городец и састану са руководиоцем локалне самоуправе Градског општинског округа Александром Мудровим који им је том приликом пренео своја искуства у уређењу града.