Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому отворена изложба посвећена годишњици Лава Николајевича Толстоја

Синоћ је у Руском дому отворена изложба Државног музеја Лава Толстоја из Москве „Толстој и Србија“. Поставка је настала у сарадњи са Народним позориштем у Београду, Народном библиотеком Србије и Музејом позоришне уметности Србије. Посетиоци су имали прилике да се упознају са материјалима који сведоче о везама руског писца Лава Николајевича Толстоја са Србијом, њеном културом и историјом. Увид у ово пружиле су фотографије, графике, рукописи, видео хроника, програми и плакати за комаде који су рађени по мотивима дела Толстоја.

Посебна пажња у припреми поставке посвећена је српском питању у роману „Ана Карењина“ и истраживању да ли је заиста истинито уврежено мишљење да је руски генерал и добровољац у српском Ослободилачком рату од Турске 1876 године Николај Рајевски послужио писцу као прототип за лик Алексеја Вронског.

У саставу поставке нашла се и повеља из 1906. године којом је Лав Толстој проглашен за дописног члана Српске краљевске академије. Изложба је употпуњена стриповима с почетка 20. века, рађеним по мотивима дела писца, а које је за изложбу обезбедила професорка руске књижевности на Универзитету у Београду др Ирина Антанасијевић.

Изложбу су отворили Галина Лисјакова, руководилац изложбеног одељења Музеја Лав Толстој у Москви, Марко Ранчић из Истраживачко-документационог центра Народног позоришта у Београду и проф. др Ирина Антанасијевић.

Догађајем је обележено 195. година од рођења Лава Николајевича Толстоја, а уједно је ово била и једна од манифестација посвећена овогодишњем обележавању 90 година од оснивања Руског дома.