Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Међународна конференција „Немирни атом” одржана је у Руском дому

Међународна конференција „Немирни атом“ одржана је у петак у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду. Манифестација је посвећена проблематици последица коришћења муниције са осиромашеним уранијумом у Југославији, као и последица на целу Европу због коришћења оваквог наоружања у Украјини.
Учеснике конференције је поздравио амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је тему дефинисао као „изузетно актуелну“ и додао да ће се „коришћење осиромашеног уранијума посматрати као ратни злочин“.„Овакав случај када је НАТО током агресије користио гранате и муницију од осиромашеног уранијума, једно је од најјаснијих и најуверљивијих доказа да је оваква акција НАТО-а била агресивног карактера. Ово је била варварска акција са циљем уништења Савезне Републике Југославије: и државе, и српског народа. Не постоји, нити је постојала ратна потреба да се оваква муниција употребљава ни овде на Косову, ни за потенцијалну примену у Украјини,“ – изјавио је Боцан-Харченко.
У оквиру конференције је одржана премијера документарног филма Александра Рогаткина „Осиромашени уранијумом“ и представљена је књига српског адвоката Срђана Алексића „Ракете истине“.
Учесницима конференције су се путем видео-позива обратили посланик Државне думе Марија Бутина, као и познати италијански адвокат Анђело Тартаља, који брани права италијанских војника, који су страдали због осиромашеног уранијума. Један од водећих говорника конференције био је и познати руски политичар, председник Међународног словенског савета, главни научни сарадник Института државе и права Руске академије наука Сергеј Бабурин, као и први заменик председника Фондације за подршку и заштиту права руских сународника Андреј Снегов. Међу учесницима конференције били су српски научници и правници, бивши српски официри, лекари и друштвени посленици из Русије, Србије, Бугарске, Северне Македоније, Либије и Аустралије.
Организатори манифестације су КСОРС у Србији, Фондација за подршку и заштиту права сународника у расејању и српско одељење Међународног фонда јединства православних народа.