Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому одржано драмско-музичко вече посвећено Косову

У Руском дому синоћ је одржано драмско-музичко вече, засновано на мотивима романа списатељице Душице Милановић Марике „Исповест Зоне Замфирове“. Заснован на историјским изворима и сведочењима Зониних потомака, роман открива недовољно познате широкој јавности чињенице из живота главне јунакиње приче Стевана Сремца, која се с правом сматра бисером српске књижевности 20. века.

Ауторка каже да Зона није нишко девојче како се деценијама мислило, већ избеглица са Косова која је у Београд у коме је остала до краја живота, дошла за време Првог светског рата. Њено право име било је Јевросима Кијаметовић, а целу причу Сремац је чуо од Бранислава Нушића, који је крајем деветнаестог века био српски конзул у Приштини. Нушић се у овом граду дружио са виђенијим Србима, а посебно са чорбаџи Замфиром Кијаметовићем, оцем 13 деце, међу којима је била Јевросима, као једино женско дете.

Делове из романа „Исповест Зоне Замфирове” говориле су Марија Ступар и Душица Милановић Марика. Композиције српских аутора и старе песме из Косовског краја извео је Хор „Краљица Марија“ под вођством др Тање Андрејић, председнице Удружења Хор „Краљица Марија, оперске и концертне уметнице. Присутнима су се такође представили Анастасија Васић, флаута и Дука Живановић, гитара. Дела руске класичне музике извеле су Јулија Казанцева, пијанисткиња, гостујућа професорка Московске филхармоније и Jекатерина Иваненко, виолинисткиња, солисткиња оркестра Бољшоj театра.