Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Поводом 90. годишњице Руског дома у Београду: Округли сто „Амбасадор руског света“

У Дому руског зарубежја „Александар Солжењицин“ у Москви 27. септембра је одржан Међународни округли сто „Амбасадор руског света“, посвећен 90. годишњици Руског дома у Београду. Научни стручњаци, руски сународници и руководиоци Руских домова у иностранству су том приликом говорили о историјском и културном феномену Руског дома као простора преплитања историјског сећања и актуелне агенде, као и о улози Домова у животу руске дијаспоре.

Учесницима округлог стола се поздравним говором обратио председник Управног одбора Руског историјског друштва Руслан Гагкујев који је истакао да је сарадња са Руским домом у Београду и уопште рад на српској тематици један од кључних задатака ове научне институције. Истакнута је и веома успешна сарадња Руског историјског друштва и Руског дома у Београду на културно-историјском програму. С тим у вези  вреди поменути изложбу „Српско-руски односи у доба Петра Великог“, уприличену  поводом откривања спомен бисте руском владару у Сремским Карловцима јула 2022. године. Један део изложбе био је посвећен обуци Петрових морепловаца у школи Марка Мартиновића „Наутика“ у Перасту 1697-1698, а ову тему развиће изложба која се припрема у сарадњи са Руским домом, а која ће бити представљена у Перасту поводом 325. годишњици доласка руских морепловаца у Црну Гору.

Руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков је напоменуо да је одлука да се руски центри за науку и културу назову „Руски домови“ у великој мери потекла од назива првог Руског дома, који је отворен у Београду 1933. године. О његовом раду и активностима говорио је путем онлајн везе директор ове установе Јевгениј Баранов.