Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Завршни акорди ове недеље

Поводом Међународног дана учитеља у Амбасади Русије у Делиградској приређен је концерт класичне музике у знак захвалности онима који својим радом доприносе популаризацији руског језика и културе у Србији.

Свечаност је била прилика да се угости руководство и наставни кадар српских школа у којима се предаје руски језик, као и професори са течајева руског језика при Руском дому. Присутне су поздравили амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко и државни секретар у Министарству просвете Републике Србије Небојша Ранђеловић.

Дела Чајковског, Рахмањинова, Гљинке и Свиридова извели су Јулија Казанцева, пијанисткиња, гостујући предавач Московске филхармоније, Јекатерина Иваненко, виолисткиња, солисткиња Бољшој театра, и Марија Чижикова, чланица камерног хора Московског конзерваторијума. На сцени су им се придружили млади музичари из Србије – хармоникаш и клариниста, браћа Алекса и Андрија Мирковић.

Иначе, Алекса се пре пар година преко Руског дома пријавио на конкурс стипендирања студија у Русији. Његов таленат и претходни рад био је препознат, те се последњих неколико година усавршавао на Санктпетербуршком државном конзерваторијуму „Николај Римски Корсаков“, где тренутно похађа постипломске студије. Млади музичар успешно наступа у земљи и иностранству, а специјално за концерт у Амбасади припремио је сплет најпознатијих руских песама у ауторском аранжману.