Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Запослени у Руском дому посетили средњошколске образовне установе у Малом Зворнику у Србији и Зворнику у Републици Српској

Запослени у Руском дому су на позив управитеља Фондације ,,Заједно за осмех“ Горана Петровића посетили средњошколске образовне установе у Малом Зворнику у Србији и Зворнику у Републици Српској.
Олесја Бабенко и Георгиј Енгелхардт су представили ученицима Средње школе у Малом Зворнику програм бесплатног студирања на руским државним универзитетима, те широке могућности избора факултета и студијских програма. Млади су имали доста питања, а било је и оних који су се већ одлучили за студије у Русији у области медицине, туризма и глуме. Била је ово прилика за упознавање са професором Миљаном Лазићем, који овде предаје руски језик. Образовне и културне иницијативе Руског дома подржали су заменик градоначелника Малог Зворника Бранко Илић и директор Средње школе Марта Живановић.
Након посете Малом Зворнику, Руски дом је обишао Гимназију и средњу стручну школу ,,Петар Кочић“, једну од најбољих средњих школа у Републици Српској. За средњошколце, који овде похађају наставу из области економије, трговине и угоститељства одржане су три тематске презентације и дата детаљна упутства о учешћу на конкурсу, као и смернице за упис одговарајућих факултета, а у складу са интересовањима ученика.
Младе који не владају добро руским језиком заинтересовала је могућност бесплатног студирања на припремном факултету који омогућава усвајање професионалних образовних програма на руском језику, а по чијем завршетку студент добија сертификат о познавању руског језика. Директорка Гимназије „Петар Кочић“ Биљана Писић упознала је представнике Руског дома са сарадњом коју ова образовна установа развија са Московском гимназијом и подржала организацију и одржавање заједничких образовних пројеката са Руским домом.
Срдачну добродошлицу су Руском дому указали и наставници Основне музичке школе „Војин Комадина“, као и њени ђаци који овде похађају часове виолине и клавира. Малишани су том приликом могли да виде снимак наступа пијанисте Алексе Мирковића, иначе стипендисте Руског дома, и чују његову ауторску композицију „Руски ноктурно”. На састанку са директорком школе Дијаном Зекановић разговарано је о могућностима сарадње, те је договорена посета ученика школе Руском дому .
Своју просветну мисију Руски дом је завршио у Техничком школском центру у Каракају, где су ученицима старијих разреда представљене могућности бесплатног наставка образовања на руским техничким универзитетима.
Користимо ову прилику да изразимо велику захвалност Горану Петровићу из Фондације „Заједно за осмех“ на иницијативи и помоћи у организацији образовних посета.