Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Претходне недеље у Гимназији ,,Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду одржано је гостујуће предавање водећег руског физичара Дмитрија Наумова

Заменик директора Лабораторије за нуклеарна истраживања ,,Венедикт Џелепов“, која ради у оквиру чувеног Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни, на веома интересантан начин представио је ученицима Гимназије савремену физичку слику света: структуру материје, квантну механику и квантна поља, теорију релативности и практичну примену ових, за многе, несхватљивих појмова. На предавању је било речи о паметним телефонима, сателитској навигацији, протонској терапији и Бајкалском неутронском телескопу. Предавање је заокупило пажњу ученика, те је једно и по часовно предавање у Руском центру Гимназије прерасло у семинар.
Било је изузетно задовољство организовати гостовање врсног руског научника у Новом Саду, а овом приликом се захваљујемо директору Руског центра Гимназиjе Ненаду Спасићу и професорки хемије Јелени Бесудновој на подршци у организацији догађаја.