Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском Дому одржано је предавање ,,Реформа српског језика Вука Караџића и политичке последице“

У четвртак, 26. октобра, у Великој сали Руског дома одржано је предавање ,,Реформа српског језика Вука Караџића и политичке последице“. Предавање је организовало удружење ,,Пријатељи српске културе“. На предавању су говорили Зоран Милошевић, доктор социолошких наука, и Дајана Лазаревић, мастер филолог.
Др Зоран Милошевић је указао на политичке последице реформе, удаљавање од писменог црквенословенског и славеносербског језика који су користили српски интелектуалци у 18. и првој половини 19. века, и, као резултат, настанак дисконтинуитета у култури, док се Дајана Лазаревић осврнула на словне обрасце које је Вук Караџић преузео из руске ћирилице и нове које је унео. Приказани су и примери културних споменика који сведоче о језику на којем су писали Срби у 18. и 19. веку и анализирано је колико су се језик и писмо изменили после реформе.
Предавачи су се осврнули и на губљење језичке сличности са Русима после реформе. По мишљењу говорника, последице те реформе дубоко су утицале на српски језик и културу, а данашње интерпретације поменуте реформе праве још већу штету.