Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому приказан је филм редитељке Јелене Мићић „Сила Божија се у немоћи показује“

7. новембра у препуној сали Руског дома приказан је филм редитељке Јелене Мићић „Сила Божија се у немоћи показује“ посвећен руској новомученици светој Марији Гатчинској.
Прича о светитељки која је, иако и сама веома тешко болесна, помагала људима и поготово онима који су патили од депресије – једне од највећих пошасти данашњице – изазвала је живо интересовање у Србији. Јелена Мићић је испричала о томе како је филм настао и како је она сасвим неочекивано дошла на ту идеју приликом једне посете Русији.
Филм упознаје српског гледаоца са новомученицом и њеним овоземаљским животом, приказује какво поштовање она ужива данас и објашњава зашто је то тако. О свом односу према св. Марији Гатчинској говорила је мати Злата, игуманија угледног београдског манастира Пресвете Богородице Тројеручице. Она је истакла да се спомен на ову новомученицу у њиховој обитељи обележава већ неколико година и да је одавно желела да упозна српске вернике са подвигом руске светитељке.
Посебно интересовање публике изазвао је Виктор Васиљев, аутор житија св. Марије. Руски историчар из града Гатчино је упечатљиво испричао како о животу Лидије Љељанове (световно име светитељке пре монашења), о томе како је она помагала другима и како су православни верници живели у доба гоњења вере од стране револуционара. На основу материјала из судског досијеа Виктор Васиљев је објаснио како је св. Марија страдала у последњим данима свога живота. Испричао је и о обретењу моштију св. Марије и о томе како је верници у Русији данас поштују.
Вече је завршено наступом хора манастира Пресвете Богородице Тројеручице са дирљивом песмом посвећеном светој Марији.
По завршетку догађаја гледаоци су још дуго остали у сали и целивали икону св. Марије Гатчинске донету из Русије.