Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Научни скуп на тему „Други светски рат у светлу историјских чињеница и историјског ревизионизма” одржан је 12. и 13. новембра у Палама

Научни скуп на тему „Други светски рат у светлу историјских чињеница и историјског ревизионизма”, у организацији Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву и Руског историјског друштва одржан је 12. и 13. новембра у Палама, а отворио га је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске др Жељко Будимир, који је нагласио изузетну важност сарадње руских и српски историчара у доба када су потомци агресора покушавају да наметну своју вољу грађанима БиХ.
Скуп се одржавао под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика, а учествовало у њему преко 30 учесника из Републике Српске, Србије и Руске Федерације, који се баве историјом Другог светског рата.
Бројним званицама из јавног, културног и политичког живота и учесницима скупа поздравне речи упутили су Aмбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини Игор Калабухов, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, директор Института историјских наука проф. др Драга Мастиловић, ректор Уралског федералног универзитета из Јекатеринбурга Виктор Кокшаров, председник Управног одбора Руског историјског друштва Руслан Гагкуев и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.
Игор Калабухов је у свом обраћању истакао посебан значај историје Другог светског рата за Русе и Србе, у својству народа, који су у њему поднели пропорционално највеће жртве. Амбасадор је такође подсетио на нераскидиву везу садашњег светског поретка са резултатима овог рата, чија ревизија као и извртање историје од стране колективног Запада прете стварањем униполарног света и диктатуре силе.
Конференцији је присуствовала делегација Руског историјског друштва (РИД), у саставу Председника Управног одбора РИД Руслана Гагкујева, директора Института за руску историју Руске академије наука Јурија Петрова као и директора Центра за истраживање историје Великог Отаџбинског рата Сергеја Кудрјашова. Руслан Гагкујев и директор Института историјских наука проф. др Драга Мастиловић потписали су Споразум о сарадњи између РИД и Института историјских наука, а такође су постигли споразум о оснивању Центра РИД на бази Института.
„На маргинама“ форума одржане су консултације између руководства Ураљског федералног универзитета, које чине ректор Виктор Кокшаров (председник Савета одељења РИД), проректор Сергеј Тушин и заменик директора Ураљског хуманитарног института Дмитриј Черноухов, са Ректоратом Универзитета у Источном Сарајеву на челу са ректором проф. др Миланом Кулићем. Након овог састанка такође је потписан Споразум о међууниверзитетској сарадњи.
После потписивања споразума представљена су издања Руског историјског друштва и Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву.