Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Основци из Москве снимили краткометражни филм у оквиру филмске експедиције у Србију

Победници такмичења креативног видео садржаја вратили су се у Москву са прве међународне филмске експедиције, организоване у Србији у оквиру омладинског креативног простора „Филмски кампус Горког“ («Кинокампус Горького») филмског студија ,,Максим Горки“.

Основци су обишли Дрвенград, те посетили места где је снимљен филм „Жувот је чудо”, узели учешће у радионицама филмске режије, сценарија, снимања, продукције и др. Током боравка у Србији, деца су снимила и краткометражни филм, који је понео назив „Маске”.

„Поред учења о филмским занимањима, међународне филмске експедиције пружају деци прилику да постану део јединственог интеркултуралног окружења, а с обзиром на то да у овом пројекту учествују не само млади из Москве, већ и њихови вршњаци из земаља домаћина. Ово није само место за разговор и размену искустава, већ креативни простор у коме настају нове идеје и необични формати. Примера ради, „Маске“ су снимили учесници међународне филмске експедиције у Србију на три језика: руском, српском и енглеском“, истакла је директорка за развој нових праваца у филмском студију ,,Максим Горки“ Јулија Давидова.

Главне улоге у филму „Маске” тумаче млади из Москве и Србије, који праве своје прве кораке у свету филма. Филм говори о животу девојчице Варје након пресељења у Србију. Нова места и познанства наводе на размишљање о ,,маскама“ иза којих се скривају људи из окружења главне јунакиње. Планирано је да филм премијерно буде представљен на филмским фестивалима и професионалним смотрама, након чега ће бити доступан широј јавности.

Учешће у програму међународне филмске експедиције је бесплатно, а победници такмичења имају прилику да поред Србије посете Узбекистан, Турску, Казахстан и Јерменију. Учесници који нису имали успеха на претходним такмичењима могу се поново пријавити за учешће. Међународне филмске експедиције организује Филмски кампус Горког уз подршку Владе Москве.