Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Политиколози из Србије и Републике Српске на Уралском федералном универзитету

Деканица Факултета политичких наука универзитета у Бањој Луци, посланица у Народној Скупштини РС проф. др Ранка Перић Ромић и директор Центра за руска истраживања Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Синиша Атлагић посетили су Уралски федерални универзитет (УрФУ) у Јекатеринбургу. Они су се том приликом састали са в.д. ректора УрФУ проф. Дмитријем Бугровим и првим проректором Универзитета Данијилом Сандлером.

У оквиру ове посете, политиколози су излагали на научном семинару „Изгледи руско-српске сарадње у науци и образовању“. Семинар је организовао директор Школе за државну управу и предузетништво УрФУ проф. др Алексеј Кљујев.  За студенте Универзитета одржана су предавања „Република Српска у оквиру Дејтона“ (проф. др Ранка Перић Ромић) и „Односи Русије и Србије на пољу јавне дипломатије“ (проф. др Синиша Атлагић).

Проф. др Ранка Перић Ромић је изразила заинтересованост за сарадњу са УрФу, као озбиљним универзитетом на пољу друштвених наука, омладинске политике, демографије и утицаја медија. Уралски федерални универзитет је веома озбиљно приступио раду у Србији и РС:  потписани су уговори о сарадњи са универзитетима у Бањој Луци и Источном Сарајеву, те започети конкретни кораци ка реализацији заједничких пројеката.

Поред разговора о сарадњи универзитета и будућим плановима, гости су обишли главне знаменитости Јекатеринбурга: Храм на Крви и Ганину Јаму, где су били бачени посмртни остаци царске породице Романов.