Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому отворена изложба „Икона „Мајка Божија Богољубовска“ из 12. века. 100 година рестаурације“

У Руском дому у Београду 27. новембра отворена је јединствена изложба „Икона „Мајка Божија Богољубовска“ из 12. века. 100 година рестаурације“, посвећена историји обнављања једне од најдревнијих православних светиња која ужива посебно поштовање у Русији.
На отварању су се окупљенима обратили запослени Руског дома Георгиј Енгелхарт, који је говорио о значају ове иконе у историји Русије, и рестауратор Државног Владимиро-Суздаљског музејског комплекса Олга Миночкина, која је излагала о историји саме „Мајке Божије Богољубовске“, те процесу њене рестаурације.
Икона „Мајка Божија Богољубовска“ насликана је у периоду између 1158–1160. године по наруџбини светог благоверног кнеза Андреја Богољубовског, који је пренео престоницу древне Русије из Кијева у Владимир. Почетком 20. века икона је била у изузетно лошем стању, те је 1918. године почео стогодишњи пут њене рестаурације, о чему говори сама изложба.
Посетиоцима Руског дома представљене су јединствене фотографије иконе насталих у њеним различитим фазама пре, током и после рестаурације, а прва потиче из 1918. године. Изложбу организују Државни Владимиро-Суздаљски музејски комплекс заједно са Сверуским уметничким научно-рестаураторским центром „Академик Игор Грабар“.
⏳Изложба ће бити отворена до 8. децембра.