Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Концерт за српско-руско пријатељство у Jадранскоj Лешници

Друштво српско-руског пријатељства „Јован Цвијић“ из Лознице организовало је 1. децембра у Јадранској Лешници колажни програм у циљу неговања братских односа, културе и језика два народа. Програм је одржан на отвореној сцени ОШ „Краљ Александар Први Карађорђевић“, а подржали су га бројни грађани и родитељи ученика који су се потрудили да покажу своје играчке, рецитаторске и певачке вештине.
Буру аплауза измамили су чланови дечје фолклорне секције КУД „Јадранче“ (руководилац Мариана Милошевић), који су поред сплетова српских игара одиграли и неколико кореографија уз руску музику. Специјални гости програма биле су чланице етно-групе „Лозице“ из Лознице, а концерту су присуствовали и представници Руског Дома у Београду Олесја Бабенко и Јевгениј Павлов. Према речима Животе Исаковића, председника друштва, ово је само део редовних активности, а повод је и 15 година постојања удружења.
„На овај начин остварујемо своје циљеве и задатке које као друштво имамо, а то је да се у оваквим приликама мало подсетимо на руски језик. Програм је преплетен српским и руским језиком, а част су нам указали и представници Руског дома који су дошли да све то виде. Иначе, ми већ годинама сарађујемо са „Лозицама“, као и са КУД „Јадранче“, које је младо, али пуно добре енергије и амбиције да постане још боље. Велику подршку и разумевање имамо од овдашње школе и директора Зорана Цветиновића, који су нам радо изашли у сусрет и пружили сву помоћ око организације. Потрудићемо се да пронађемо што више средина, односно школа које би желеле овај програм да погледају а деца су спремна да покажу шта су научила. Жеља нам је да вратимо руски језик на ове наше просторе јер сам убеђен да је то језик будућности. Томе у прилог иде привредни и друштвени развој који указује да ће то бити један од водећих светских језика“, рекао је за „Лозничке новости“ Исаковић, подсетивши да друштво редовно организује и акције прикупљања руске литературе за школске библиотеке, као и бројне конкурсе на тему српско-руског пријатељства.