Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Млади из Црне Горе учествовали на најзначајнијем научном догађају у 2023. години у Русији

Од 28. до 30. новембра на федералној територији ,,Сиријус“ у Сочију одржан је Трећи конгрес младих научника. Научни догађај од међународног значаја окупио је преко 5.000 учесника из различитих делова Русије, међу којима и младе стручњаке из 25 земаља света.

Била је ово прилика за водеће представнике научних и образовних установа, перспективне младе чланове научне заједнице и академску омладину да се представе у оквиру рада више стручних заседања, округлих столова, панел дискусија и других научно-образовних програма.

У овом значајном догађају учествовали су и наши драги пријатељи из Црне Горе – студенти и дипломци руских универзитета: Балша Бољевић, студент основних студија на Ростовском државном универзитету, Мила Церовић, докторанд Московског државног института за међународне односе, Мирко Калуђеровић, студент мастер програма на Руском универзитету пријатељства народа и Никола Остојић, студент мастер програма на Националном универзитету за нуклеарна истраживања. Њихово учешће у Трећем конгресу младих научника омогућио је Руски дом.

,,Савремена научна достигнућа и вртоглави технолошки успех у Русији говоре о стабилности државе и њеном напредном развоју. Посебно бих истакла улогу младих истраживача у том процесу којима је пружена свестрана подршка руске Владе и челних институција. Научно-технолошки универзитет „Сиријус“ у Сочију је ризница младих генијалаца који имају на располагању сва неопходна средства за освајање знања и рад на значајним изумима. Дефинитвно ћу поделити ово искуство са својим колегама у нади да ће се неки од њих одлучити да своје образовање наставе у овом научном комплексу“, истакла је Мила Церовић у разговору са Руским домом.

Конгрес младих научника делује као највећа платформа за дијалог између напредне и фундаменталне науке, државних органа и реалног сектора привреде и поставља главне векторе научног и технолошког развоја у Русији. Овогодишњи конгрес је био кључни догађај програма ,,Десетогодишњица науке и технологије 2022-2031“, који је установљен Указом председника Русије Владимира Путина.

У овом значајном догађају учествовали су и наши драги пријатељи из Црне Горе – студенти и дипломци руских универзитета: Балша Бољевић, студент основних студија на Ростовском државном универзитету, Ива Перишић, студенткиња мастер програма на Високој школи економије, Мила Церовић, докторанд Московског државног института за међународне односе, Мирко Калуђеровић, студент мастер програма на Руском универзитету пријатељства народа и Никола Остојић, студент мастер програма на Националном универзитету за нуклеарна истраживања. Њихово учешће у Трећем конгресу младих научника омогућио је Руски дом.