Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому у Риму одржана конференција „115 година земљотреса у Месини: анђели са мора“

Наше колеге из Руског дома у Риму су 1. децембра одржале конференцију „115 година земљотреса у Месини: анђели са мора“, посвећену племенитом подвигу руских војних морнара, који су дошли у помоћ становницима сицилијанског града Месина, након што је био уништен 28. децембра 1908. у страшном земљотресу и цунамију који је уследио.
Директор Руског дома у Риму Дарја Пушкова истакла је улогу месинске епопеје у историји односа двеју земаља. О спасилачкој операцији руске флоте и историји веза Месине и Русије говорио је историчар Марко Донато. Праунук контраадмирала Николаја Ејкара, Александар Капралов-Ејкар говорио је о учешћу свог претка у помоћи за жртве стихије, као и о његовој даљој судбини. Марија Стеблин-Каменскаја из Санкт Петербурга излагала је о судбини свог деде, такође учесника месинске операције, Јоана Стеблин-Каменског, којег је Руска православна црква канонизовала.
Виши саветник Руског дома Георгиј Енгелхарт је представио откриће београдског историчара руске емиграције Леонида Кампеа, који је утврдио тачно место на ком је сахрањен адмирал Владимир Фјодорович Пономарјов (1860–1927), једног од руководиоца спасилачке операције. У Месини Пономарјов је, будући капетан бојног брода, командовао крстарицом „Адмирал Макаров“, који је први стигао у помоћ становницима срушеног града. Капетан Пономарјов је неколико недеља лично руководио спасавањем страдалих и сам умало није изгубио живот од тифуса.
У емиграцији, после трагичних догађаја 1917. године и грађанског рата у Русији, стари адмирал се повукао у Котор, где је напослетку сахрањен на гробљу у Шкаљарима. Данас се Добротворна фондација „Суворов“ (Санкт Петербург) и Руски дом у Београду заједно баве очувањем сећања на племенитог морнара, који је повезао две обале Средоземног мора и Русију.