Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Спомен-биста светом благоверном кнезу Александру Невском од данас краси и Никшић

Биста је постављена испред Епархијског дома, а над њеном израдом радио је истакнути вајар, академик Руске академије уметности Ајдин Зејналов. Ово је друга скулптура (прва је била откривена јутрос у Андријевици) коју је академик даровао народу Црне Горе, а подршку изради и постављању споменика Невском у Андријевици и Никшићу пружили су Амбасада Русије у Црној Гори, Руски дом и Српска православна црква. Манифестацији у Никшићу присуствовали су Епископ будимљанско-никшићки Методије, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, ваjар Ајдин Зејналов, председник општине Никшић Марко Ковачевић, чланови мото клуба „Ноћни вукови“, бројни православни верници.
Александар Невски (1221-1263) је један од најпоштованијих руских светитеља у Србији и Црној Гори. Поштовање кнеза не само као истакнутог државника, већ и светитеља, почело је скоро одмах након његове смрти. Највеће српско племе Васојевића, који живе у Црној Гори, од 18. века обележавају дан сећања на Александра Невског као „заветну славу“.
Спомен-бисте Александра Невског у Андријевици и Никшићу прве су скулптуралне представе руског светитеља у Црној Гори. У оквиру свечаности откривања бисте у Никшићу приређен је концерт класичне музике на коме су наступили виолиниста из Русиje Михаил Березницки и пијаниста Давор Новак.