Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Универзитет „Александар Херцен“ у Београду

Руски државни педагошки универзитет „Александар Херцен“ из Санкт Петербурга посетио је Девету и Десету београдску гимназију.

Директорка Центра за унапређење образовних програма за странце Наталија Антонова представила је  средњошколцима  програм бесплатног студирања на основним академским студијама и програму „специјалитет“ у трајању од 5 година. Са младима смо разговарали о њиховим плановима за будућност и интересовањима, а пријатно смо били изненађени да гимназијалци тачно знају у ком правцу желе даље да се развијају.  Млади планирају да прво високо образовање стекну у области медицине, стоматологије, филма и телевизије, економије, менаџмента, педагогије, историје, туризма, филологије и новинарства.

Представница Универзитета „Александар Херцен“ Наталија Антонова истакла је висок ниво знања руског језика код ученика гимназије, веома добро васпитање, познавање чињеница из најразличитијих области живота, велико интересовање за руску културу.

Након заједничке едукативне презентације, отишли смо у посету студентима Филолошког факултета Универзитета у Београду. С обзиром на то да студенти русистике изузетно добро владају руским језиком, већина се већ одлучила да настави студирање на мастер академским студијама превођења. Студије у Русији млади лингвисти и филолози виде као одличну могућност да учврсте стечена знања,  упознају се са савременим руским језиком, с обзиром на тенденцију језика да се изузетно брзим темпом мења у складу са технолошким развојем. С обзиром на то да се у Русији и Србији у великом броју покрећу и реализују мултидисциплинарни пројекти, искусни преводилац је данас злата вредан.

Презентација Универзитета и његових образовним програма одржана је и у Руском дому. Њени учесници су имали прилике да чују и доста занимљивости о Универзитету: здање у коме је ова образовна установа смештена прави је дворац са огромним прозорима, широким мермерним степеницама и ходницима, украшеним ретким сликама. Студентски дом је права палата. Свака универзитетска зграда припада различитим епохама – бароку, раном класицизму, ампиру, касном класицизму. Универзитет је сваке године домаћин „Студентског бала“ у раскошним костимима из 19. века.

Универзитет располаже капацитетима, који одговарају свим захтевима: лабораторијама за научнике, технолошким парком за стручњаке у области технолошких наука, а за љубитеље добре књиге на располагању је библиотека царице Марије Фјодоровне са јединственим књижним фондом, историчари уметности за само 5 минута шетње могу стићи до Исакијевског храма, Руског музеја и Ермитажа.

Интересантне чињенице!

Дипломац Филолошког факултета Универзитета ,,Александар Херцен“ је актуелни председник Лаоса!

Студенткиња Математичког факултета је освојила златну медаљу на Светском KWU KYOKUSHIN купу!