Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

210 година Његоша: ум и душа славјанска

У четвртак, 14. децембра, у Руском дому, Савез Срба из Црне Горе организовао је свечаност ,,210 година Његоша: ум и душа славјанска“. Свечаност је благословио протођакон Младен као представник Српске православне цркве, а присутнима се испред Руског дома обратио Павел Бушујев, подсећајући на нераскидиве културне и духовне везе Црне Горе и Србије са својом историјском заштитницом Русијом.

Беседу под насловом ,,Чудо Његошево или о величини једног самониклог словенског генија“ изговорио је филозоф проф. др Часлав Копривица. Химну Доситеја Обрадовића ,,Востани Сербије“ извела је певачка група ,,Расија“, а стихове из Његошевог ,,Горског вијенца“, песмом уз гусле су изводили народни гуслари Вељко Ђурановић, Славко Јекнић и Миломир Требјешанин. Присутнима се обратио и председник Савеза Срба из Црне Горе Жељко Чуровић, подсећајући на седам Његошевих сахрана, страшну ловћенски драму и погажени Његошев завет. Током програма, водитељ Раде Црногорац је навео неколико значајних детаља из Његошевог живота везаних за Русију.

На крају свечаности, бард српског глумишта Петар Божовић је говорио стихове из највећег религиозно-философског Његошевог спева ,,Луче микрокозма“.